Immigrant intergation 101

Jag har vid det här laget haft tid att anpassa mig till det här landet. Skillnaderna är inte stora, men de är signifikanta. Att ha möjlighet till att zona ut från studierna i sisådär en halv termin tills det är dags för tentaperiod som sedan bestämmer i stort sätt hela betyget är något jag får lämna hemma. Redan första veckan hade vi vår första quiz i en av kurserna jag läser. I en annan kommer vi att tenta av 2 veckors material varannan helg. I en tredje förväntas man ha gjort uppgifter hemma och ta med till varje lektion. Om arbetsbördan är mer eller mindre är omöjligt att säga såhär långt. Proven är inte svåra men de ska göras. Allt handlar om planering när man ska balansera 5 kursers inlämningar och delprov dag efter dag, vecka efter vecka. Prof. Zoe Cohen i min kurs i immunsystemets fysiologi förklarade att: ”det må vara så att kursen blir lättare med upplägget att tenta av allt eftersom, men det gör också att ni pluggar som jag vill att ni ska plugga och inte sparar allt till sista veckan. Och då lär ni er bättre tror jag”. Vem vet, kanske ligger amerikanarna i framkant för en gångs skull.

Att lära känna folk i det här landet är inte svårt, iallafall inte om man jämför med Sverige. Här kan man börja snacka med någon vid ett övergångsställe, stå och prata nån minut innan bilarna på motorvägen stannat och sedan gå vidare med sitt liv, var och en åt sitt håll. Helvete vad jag inte saknar reserverade Sverige när det kommer till det här. Att det på något sätt skulle vara ett intrång att säga hej till någon, eller att någon frågar hur läget är. Framkantsland. Så himla trevligt med folk som är trevliga i allmänhet och inte överdrivet ”artiga” som folk kan va i Sverige, så artiga att det går överstyr och det istället går mot rent undvikande i rädsla av att tränga sig på. Kan inte påstå att jag har skaffat supermånga kompisar under mina hittils 2 veckor här men har aldrig blivit annat än trevlig bemött, oberoende av vem det är eller vilken situation det rör sig om. Välkomnande kan nog vara rätt ord.

Min tid i rummet med den stora sängen och den snea Beatles-affischen är nu över. En era tar slut och en ny börjar i min lägenhet som jag nu flyttat in i. En uppgradering jag väntat på även om jag måste säga att jag haft det utomordentligt på mitt airbnb hos supersympatiska Daniel med familj. Äkta superhost som lät mig stanna 8 dagar längre än jag bokat. Har faktsikt varit superkul att bo inne i ett vanlig amerikanskt hushåll. Att vara lite av en fluga på väggen i den här främmande världen. Kika in i kylskåpet och bara se mat som köps i förpackningar. Höra Daniel gå upp mitt i natten för att leverera mat som extraknäck. Hålla en konversation med Daniels flickvän Roxana som bara kan spanska med de få ord jag lärde mig av Juan Carlos i högstadiet. Få en blick från insidan hur det är i en rätt vanlig familj i Arizona liksom. En annan värld, men inte helt frånskiljt från den verklighet jag är van vid ändå. Han berättade på skämt att om han levt på de gamla grekernas tid så hade han varit en av filosoferna som bara gått runt och funderat på grejer. Efter flera sena, väldigt trevliga kvällar i försök att lösa världens stora frågor kan jag intyga detta.

The man Daniel efter att ha hjälpt mig flytta till nya lägenheten. 17% Standard American Diet, 5% Lifehacker, 13% Cynisk, 15 % Anti-vaxx, 50% Supersympatisk.

Lägenheten en knapp mile norr om campus delar jag med 2 businessstuderande killar från Indien och en genomamerikan. 4 rum, 4 badrum. Supergrej med eget badrum ju, märkligt att det inte slagit i Sverige. Superbra killar. Ryan, amerikanen, lånade direkt ut sin bil när jag frågade hur man tog sig till närmaste Walmart. Om jag får köra bil i USA vet jag inte riktigt men kunde iallafall komma tillbaks med en tom plånbok och bakluckan full, redo för mitt nya liv. Allt som saknas nu är typ en bil och pengar. Bil ska man tydligen ha här, pengar har jag hört ska va bra. Men klarar mig ett tag till.

Until then ber jag till CSN-Gudarna för lite ersättning. Vem vet. Kanske kommer lite pengar på posten om man blir religiös nog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s