Jul på hjul p.2 – Fem dagars Californication

Att sväljas hel för att sedan spottas ut av denna fantastiska delstat till en äkta kalifornier är ingen simpel process. Det tar ansträngning, dedikation och inte minst tid. Vi är inte ensamma om att ha sett transformationen ta plats. Arnold Schwarzenegger har gjort det. Filip Hammar har tagit god tid på sig men verkar snart vara i hamn. Sigge Eklund verkar ha en bit kvar. Det här är historien om hur vi, familjen Barr Zeilon från den lilla byn Axelvold i mellersta-västra Skåne skulle ge det ett försök. Om vi skulle klara det över huvudtaget var oklart, om vi dessutom skulle klara det på endast 5 dagar återstod att se.

Ja, hur man egentligen blir en kalifornier är något ni säkert funderar på dagligen. Tanken dyker säkert upp i duschen, i kön till ICA eller under ögonlocken precis innan ni somnar. Handlar det om den soliga, naiva dialekten kanske ni undrar? Handlar det om att bära upp ett ansikte uppnålat av skönhetsingrepp som inte upplevt en enda årstid de senaste 20 åren? Handlar det om att fullt seriöst kalla Sacramento för Sac-town eller om att spendera somrarna med att följa kändis-golf turneringen i Lake Tahoe?

Om det ändå vore så enkelt. Nej, att bli en kalifornier är inget man blir över en dag. En handfull mycket specifika uppdrag måste genomföras. Och precis som om vi vore en grupp nyintagna civilingenjörsstudenter vid valfritt svenskt universitet så sållas det hårt från start.

Steg 1. Hitta en kokosnöt på en stenstrand.

Det här uppdraget är taget från tomma intet. Ren sållning egentligen. Man hade ju hoppas på något mer relevant kanske. Ni vet, ta bild med Hollywood skylten, träffa en skådis, besöka en vingård eller liknande. Ingen aning vem som kommit på detta men vi fick helt enkelt bara finna oss i det. Jakten var igång. Att misslyckas var inte ett alternativ.

Agnes och nöten

Ja mot alla odds lyckades vi hitta den där kokosnöten mitt på en stenstrand utanför Carlsbad. Vi såg det som ett tecken.

Steg 2. Se och uppmärksamma 10 000 teslor.

Vi alla vet att att Kalifornien är alla världens teslors golvbrunn. Det är här de samlas, det är här de finns. Från det att vi körde över gränsen in i Kalifornien avsade sig Nils alla åtaganden för att hänge sig utmaningen. När vi andra slösade tid med att göra begriplighet av vägbeskrivningar eller planera kommande resmål kunde vi hela tiden höra från Nils håll: ”titta, en tesla”. Gång på gång. Han var en maskin när det kom att känna igen dem, något som vi var väldigt tacksamma för.

Nummer 7656 i ordningen.
”Ah, en model X, dom är sällsynta”
– Nils (2021)

Steg 3. Köra flygande bil.

Att Kalifornien är ett av världens epicentrum för ny teknik känner vi alla till men här känns det ändå som att den här bucket-listen börjar gå lite överstyr. Här nånstans önskar man att kommunfullmäktige, eller vem det nu än är som drivit igenom den här listan kunde ge en lite sympati, men icke. Men ibland går även ens vildaste fantasier i uppfyllelse. På något sätt hamnade vi här ändå, i bilen långt över San Diegos skyline. Fråga inte hur.

Agnes i en flygande Equinox.

Steg 4. Dop

Ända sedan de första människorna slog sig ner på de här stränderna för att i lugn och ro räkna sina tech-miljarder, eller den första surfaren skaffade sin första dreadlock här har havet varit en helig plats. I samma uträckning som den svenska östkusten bidrar med grönska i form sin ompännande algblomning skänker det här havet grönska och liv till den strandnära naturen. Denna heliga plats kallar vi Stilla havet. Någonstans där i horisonten sägs det att vissa foliehattar kan se Påsköns jättelika statyer torna upp sig, nånstans. Här väller jättelika vågor in över de gyllenbruna människorna under årets alla dagar, så även dess sista. Efter att ha vandrat i översvämmade galoscher i 4 dagar och utfört alla de uppgrag herren givit oss i hopp om acceptans välsignades vi med den andra storhet som vi kalifornier håller heligt, solens strålar. Jag säger ”vi kalifornier” eftersom vi vid detta ögonblick sänkte ner oss i det heliga vattnet, tillintetgjorde vårt förflutna och klev upp som nya människor. Med ens en nyans brunare och med ens två nyanser mer genomblöta. Där stod vi. Barn av guldkusten. Fast helt klara var vi inte där.

Guds vilja

Steg 5. Fullständig Californication

Alla de som känner till låten av Red Hot Chilipeppers vet att vi inte riktigt är framme än. Efter att ha hyllat de fyra grundpelare som håller Kalifornien från att sjunka ner i havet: Det tropiska klimatet, Tesla, Teknisk innovation och Stilla Havet återstod fortfarande kronan på verket.

Redan i andra raden av megahiten Californication kan vi läsa:

”And little girls from Sweden dream of silver screen quotation”

Och som vi drömde om silver screen quotation. Eller nja. Att bli inkvoterade på den vita duken, att bli filmstjärnor, var ingenting vi drömde om vad jag vet. Men i jakten på lycka skulle det ske, guds vilja. Att bli stor i Hollywood fanns det säkert alla möjligheter till om vi tog oss dit, men intresset var rätt svalt. Men i en digital värld verkar allting möjligt och med kort varsel lyckades vi faktiskt få varsin liten roll i en mindre spinn-off film vilket kom alldeles i rättan tid.

Hört att den är rätt bra. Bättre än ettan

Härliga dagar i södra Kalifornien avslutades som beskrivet med en moralisk seger då vi numera kan kalla oss för äkta kalifornier enligt spelets alla officiella regler. En resa minst sagt. Från turister till att genom fem dagars letande efter kaliforniens själ lämna stället som vi en gång lämnade vårt hemland. Ett trevligt ställe, Kalifornien. Rätt frälst ändå. Att på årets mörkaste dag mötas av en frisk höstmorgon istället för att vakna upp i slaskköping och springa i 3,5 kg genomblöta överdragskläder iförd pannlampa mitt på dagen verkar härligt ändå. Fattar grejen. Kanske flyttar hit. Kanske flyttar hem.

Allt gott,

Eric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s