Jul på hjul p.4 Vortexen

Titelspåret till mitt liv

Grand Canyon har man sett redan när man först kommit i kontakt med kanten. Efter några timmar stirrandes på den finaste tavlan i världen har man definitivt sett den. Efter vi sett allt med med egna ögon rullade bilen iväg igen. Söderut. Bort från snön, ner till liv. Till Vortexen. Till Sedona.

Vortex? Såhär skriver VisitSedona:

”Beneath the endless beauty beats a healing heart. Sedona has long been regarded as a place both sacred and powerful. It is a cathedral without walls. It is Stonehenge not yet assembled. People travel from all across the globe to experience the mysterious cosmic forces that are said to emanate from the red rocks. They come in search of the vortexes.  Visitors Center handout – What is a Vortex?
 
What is a vortex? Sedona vortexes (the proper grammatical form ‘vortices’ is rarely used) are thought to be swirling centers of energy that are conducive to healing, meditation and self-exploration. These are places where the earth seems especially alive with energy. Many people feel inspired, recharged or uplifted after visiting a vortex.”

Jajemen. Raka spåret ner till hokuspokusens huvudstad var vi på väg. Även om vi själva inte är tillräckligt down-to-earth för att förstå riktigt vad det handlar om kunde man ändå fatta ett uns av vad de menar när de röda sandstenskatedralerna tornade upp sig i alla väderstreck. Nån Gud vet jag inte om det finns men oavsett så är det himla trevligt att sånna här platser liksom bara får finnas till lite här och var. Det gör livet rätt vackert emellanåt.

Ett vykort

Det är ett nöje att få strosa runder här. Vortexens energi drar till sig alla möjliga typer av knäppgökar och granolas som på ett härligt sätt passar in här. Gatorna pryds av butiker som säljer healing-kristaller, yogastudios och säkert en hel del ställen där man kan köpa gräs. Förutom det hittar man löpare, klättrare och mountainbike cyklister här och var vilket balanserar upp galenskaperna en smula och gör det hela till en enda stor rätt härlig blandning.

Ja vad gör man här då. Ja, skulle man va en av de tidigare nämnda knäppgökarna verkar det vara ett ypperligt ställe att hitta sig själv, leva nära naturen och träffa likasinnade. För oss vanliga dödliga då?

Då ser man sig omkring.

Det är svårt att beskriva vyerna på ett värdigt sätt när till och med kameran sviker en i att försöka återge vad man kan se här. Ett slags paradis. Det enda resmålet jag besökt två gånger här och tanken är inte att det kommer att bli den sista.

För den skarpsynte kan man på denna bilden se smältpunkten mellan Sedonas knäppgökar och outdoor-fantaster i form av ett par killar (vad annars) som rekar för att cykla(!) white line, en vit linje i berget som går längs den sluttande bergväggen i hopp om att inte dö är tanken. Ni hittar dem precis i kanten på den stora skuggan tillsammans med den vita strimman. Höll på att kräkas men mamma fångade inte det på bild.

För att sluta cirkeln och på något sätt cementera hypotesen att jag definitivt är huvudpersonen i min egen Truman show släntrade jag sista dagen på vår sejour in i Sedonas bebyggelse efter 19 km i bergen kall och trött till en bekant syn. På håll kunde jag se en person med långa lite lätt haltande kliv och en slags glasbehållare med källvatten i. Begagnad jacka och ryggsäck. Även om personen långt i fjärran såg exakt ut som alla andra i den här kommunen var det inga tvivel. Det var Daniel som jag träffade på Whole Foods på Thanksgiving. Daniel som glömde sin mobil i min bil när jag skjutsade honom som jag skickat med post till ett postkontor i Sedona bara några dagar innan. Daniel som fortfarande bodde här i sin bil efter att ha bivit vräkt upp i Colorado. Ur-granolan. Jajemen, livet har en märklig förmåga att få vägar att korsas ibland.

På återseende Sedona.

En reaktion på ”Jul på hjul p.4 Vortexen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s